Niezależnie od tego, czy prowadzimy dużą restaurację, czy mały lokal, powinniśmy pamiętać o tym, że istnieją pewne normy, których należy przestrzegać. Oczywiście wybór tutaj dotyczy także odpowiednich rozwiązań w postaci niezbędnych elementów garderoby. W dzisiejszym tekście zastanowimy się nad tym, jakie elementy składowe stanowią podstawowy zestaw dla osób pracujących w kuchni. Zachęcamy do lektury.
Niezbędne wyposażenie garderoby osoby pracującej w kuchni
Na początek powinniśmy wymienić tutaj dedykowane bluzy, odpowiednie spodnie kucharskie, fartuchy, zapaski, nakrycia głowy i oczywiście dedykowane obuwie. Strój do profesjonalnych lokali jest wymagany nie tylko i wyłącznie ze względu na estetykę pracy i ujednolicenie uniformu wszystkich pracowników, ale również ma spełniać podstawowe zasady bezpieczeństwa. Mimo tego, że stawiamy na wygodne i efektywne rozwiązania, podstawowym zadaniem tego typu rozwiązań jest ochrona osób pracujących w kuchni przed różnymi zagrożeniami, jakie mogą ich spotkać w pracy z gorącymi narzędziami.
Tak naprawdę warto wspomnieć o tym, że zarówno cały strój kucharza, jak i poszczególne jego elementy swoją historią sięgają aż do szesnastego wieku. Jak podają źródła, kucharza zamożnych lodów posiadali z pola umiejętności nie tylko związanych ze zdolnościami kucharskim. Zaliczali się oni do rzadkiej grupy osób, która potrafili czytać i pisać, by oczywiście mógł zgłębiać swój zawód. Wówczas, gdy szukali oni schronienia w kościołach prawosławnych, dążyli do tego, w swoim strojem upodabniać się do kapłanów w długich szatach i jednocześnie zadbać o wysokie nakrycia głowy. Dopiero w XIX wieku we Francji kucharski strój został bardziej unormowany. Zaproponowano wówczas bluzę kucharską w białym kolorze, gdyż kolor ten kojarzy się z czystością, która powinna być bezwzględnie zachowana w kuchni. Jednak aktualnie oprócz bluzy i głos najczęściej garderoby niezwykle ważne są odpowiednie spodnie kucharskie.
Dlaczego osoby pracujące w kuchni powinny nosić specjalną odzież?
W wielu miejscach pracy obowiązuje tak zwany dress code, czyli pewne zasady dotyczące ubioru. Również tego typu normy spotykamy w świecie kucharzy, mimo tego, iż dbanie o wizerunek nie jest tutaj kluczową kwestią. Tak naprawdę wszystkie ubrania, które są noszone przez pracowników gastronomii, a przede wszystkim przez obsługę i osoby pracujące bezpośrednio na kuchni, zostały stworzone na bazie wielu wieków doświadczeń i jednocześnie zadbano o co, by spełniały one wszystkie normy związane z tym zawodem. W związku z tym, że praca w kuchni ciągle łączy się z kontaktem z żywnością, w szelkach odzież powinna być dostosowana do obowiązujących przepisów bhp. Dlatego też zarówno bluzy kucharskie, zapaski, czy spodnie kucharskie wykonywane są ze stosunkowo grubych materiałów, które muszą chronić pracowników przed parą czy działaniem wysokich temperatur lub nawet oparzeniami.
Elementy odzieży kucharskiej
To, co niewątpliwie wyróżnia kucharzy, to nakrycia głowy. Mimo tego, że mówimy tutaj o profesjonalizmie i dbaniu o wygląd, tego typu rozwiązanie odgrywa jednak również istotną rolę. Chroniąc głowę oraz dbając o to, by włosy nie wpadały do żywności, możemy zaopatrzyć się w bandany, tradycyjna czapki, budyniówki czy czepki kucharskie. Należy również pamiętać o tym, że tego typu elementy odzieży są niezwykle istotne, gdyż dbają o przestrzeganie zasad higieny. Zawsze zatem powinniśmy wybierać takie rozwiązanie, które całkowicie zasłoni wszystkie włosy na głowie bez względu na jej długość. Popularnym rozwiązaniem są oczywiście bluzy kucharskie lub kitle, które stanowią nieodłączny element odzieży każdego kucharza. Jednak przed zakupem powinniśmy zwrócić uwagę na jakość materiału i fason, aby zapewnić sobie ubrania nie tylko wygodna, ale również bezpieczne. Niektóre firmy proponują także rozwiązania wodoodporne. Kluczowym elementem będzie tutaj również odpowiednia długość rękawów. Koniecznie musimy zwrócić uwagę również na spodnie kucharskie, które zazwyczaj bywają czarnego koloru, ale aktualnie producenci odzieży gastronomicznej proponują nam różnorodne rozwiązania. Niektóre modele mogą być naprawdę ciekawe. Spodnie kucharskie powinny być długie, by mogły chronić działa, a przede wszystkim nogi kucharze w rozgrzanym i płynami i inną pracę w kuchni.
Podsumowanie
Niewątpliwie współcześnie na rynku znajdziemy można na modele odzieży dedykowanej do gastronomii, dzięki czemu możliwe jest wybieranie rozwiązań całkowicie dostosowany do naszych osobistych preferencji oraz profilów danego lokalu gastronomicznego. Oczywiście należy zwrócić uwagę na odzież wysoką jakości, by mogła pełnić nie tylko funkcję estetyczną, ale również ochroną.